SOLID – Borbár a város felett
2021 nyarán egyedi koncepcióval nyitotta meg kapuit a budapesti borbár kultúra legújabb darabja, a SOLID, a Hotel RUM hetedik emeletén, a budapesti Királyi Pál utcában. A borbár a sikeres, Michelin-csillagos fine dining étterem, a SALT kistestvére. Egyszerre érvényesül itt a magyar konyha és a természethű művelésből származó borkínálat.
Írta: Comas-Demők Nóra
A korábban Toprumként ismert gasztro-bár teljesen átalakult: a járványhelyzet adott alkalmat arra, hogy a tulajdonosok és a SALT-csapat újragondolja a koncepciót. A belső teret teljesen átformálták, ennek eredménye lett egy 40 fős, letisztult, barátságos hangulatú környezet, amelynek szinte minden szegletéből élvezhetik a vendégek Budapest látképét.
Kropf András
A SOLID-ban a borok körül forog minden: Kropf András étteremvezető, sommelier szabad kezet kapott a borválaszték kialakításában, ennek köszönhetően a borlap változatos, de tudatosan felépített. A tételek között dominálnak a natúr és biodinamikus borok, de megtalálhatók a nemzetközi klasszikusok is. Jelenleg 120-nál is több borral dolgozik, egyedi, máshol nem elérhető tételekkel, a fejlesztés a jövőben nemzetközi szegmens felé bővül.
András Ausztriában és Spanyolországban szerezte vendéglátós tapasztalatait, bejárta a borvidékeket és mindig széles nemzetközi borválasztékkal rendelkező éttermekben dolgozott.
„Néha kihívás bort párosítani a small plate-ekhez, hiszen a savanyított, fermentált ízek szép számmal vannak jelen a tányéron, de a csapattal kreatívan közelítünk a bor-étel párosítások felé”- emelte ki.
Rába René
A SOLID-ba a SALT csapata tervezett ételsort Rába René séf vezényletével. A SALT és a SOLID több ponton is szorosan összekapcsolódik: alapanyagokban, ízekben, borokban, és a gasztronómiához, természethez, hagyományokhoz való hozzáállásban. René pedig a SALT szellemiségéhez hűen saját családi emlékeiből, nagyszülei receptjeiből is hozott ötleteket a természetes és savanyított vonal mellett. A vendégek körében már most nagyon népszerű a vajalja sóskiflivel, az égetett padlizsán kovászos kukoricakenyéren vagy a szatmári humusz platnis kenyérrel. Alapvető koncepció, hogy a fogások nagy része könnyen fogyasztható kézzel.
„Magyar tapas bart képzeltünk, magyar alapanyagokkal, kreatív, elegáns kivitelben, hiszen ez egy borbár, ami megkívánja az elegáns tálalást. A hagyományos alapanyagokat használjuk, amelyek részei az identitásunknak, pl. kacsazsírral, mangalica zsírral főzünk és nem olívával. A paraszti konyhát szeretnénk megfogni új tálalásban, táj jellegű ízekkel. Az ételeken mindig csavarunk egyet apró huncutsággal, pl. a zsíroskenyér egy dézsás hátszalonna, krémes vajas állagú, amit az erdőben gyűjtött virágokkal tálalunk, aszalt paradicsommal, musttal”- meséli René, aki Franciaországban ismerkedett meg a gasztronómiával, egy Michelin-csillagos étteremben dolgozott közel a német határhoz.
„Szeretnénk, ha minden ételünkről valamilyen íz emlék jutna eszébe a vendégeknek, akár a gyerekkorából….”
A SOLID étel-bor ajánlatai:
Vajalja, sós szilva , vajas kifli
Somló Kincse Hegyek Királya 2019
Borjú fartő, birsalma sajt, consommé
Joaquin Vino Della Stella 2018
Zsíros kenyér
Domaine de Bichery La Source Brut Nature NV
Vajalja, sós szilva , vajas kifli